Het gebit van uw hond of kat

Het gebit van uw hond of kat

Tandhygiëne is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van honden en katten. Aangezien onze huisdieren steeds langer leven worden we ook meer en meer geconfronteerd met slechte tanden.

De vorming van tandsteen bij honden en katten heeft een gelijkaardig verloop als bij mensen. Vooraleer tandsteen ontstaat, wordt er een laagje tandplak gevormd op de tanden. Dit laagje laat zich met een nagel er nog makkelijk afkrabben. De bacteriën die deze tandplak vormen kunnen het tandvlees laten ontsteken en kunnen zelfs het botweefsel rondom tanden aantasten.

Tandsteen is veel harder dan tandplak en wordt gevormd doordat calcium zich vastzet in de reeds gevormde tandplak. Dit calcium is afkomstig van het speeksel en is dus van nature aanwezig. Tandsteen vormt zich reeds binnen enkele dagen na de vorming van tandplak.

Hoewel de meeste eigenaars en slechte mondgeur als eerste opmerken is dit slechts het topje van de ijsberg. De ontsteking van het tandvlees zorgt voor bloedingen en pijn bij je huisdier en kan voor een slechtere eetlust zorgen. Wanneer ook de tandwortels betrokken raken in het proces, kan de tand uitvallen of kan er een tandwortelabces ontstaan.
Tot slot kunnen bacteriën de bloedstroom bereiken met gevolgen voor het hart, de nieren en de lever.

Veruit de beste manier om de tanden van je hond of kat te reinigen is poetsen met tandpasta. Aangezien tandpasta voor mensen fluor bevat kan je deze niet gebruiken voor dieren. Zij gaan immers alle tandpasta inslikken waardoor het fluor uiteindelijk opstapelt in de botten van het dier met alle gevolgen van dien. Wel bestaat er enzymatische tandpasta die speciaal ontwikkeld is voor honden en katten. Deze tandpasta heeft voor je hond en kat een aangename smaak waardoor tanden poesten als een beloning ervaart wordt.

Daarnaast zijn er zowel hond als verschillende snacks op de markt die tandsteen tegen gaan. Te denken aan dentastix's. Maar ook helpen botten het proces van de tandsteen niet mee. Voor de kat zijn dr ook verschillende snacks speciaal voor het gebit. Deze zijn vaak groter en harder waardoor ze meer moeite moeten doen om op te kauwen.

Kijk snel wat wij hebben voor het gebit van uw huisdier.