Vachtverzorging van konijnen en knaagdieren

Vachtverzorging van konijnen en knaagdieren

Vandaag is het de beurt aan de knagers.

De vacht van hamsters, dwerghamsters en ratten kan gemakkelijk geborsteld worden met een tandenborstel. Hamsters worden ook gelukkig van een bakje met chinchilla-badzand; door hierin te rollen wordt hun vacht ook verzorgd. De vacht van langharige hamsters kan met een knaagdierslickerborsteltje goed bijgehouden worden.

Bij (half)langharige cavia’s en konijnen, kunnen ook de slickerborstel en de universeelborstel gebruikt worden. Bij erg lang haar, net als bij honden en katten, altijd pluk voor pluk werken, de pluk optillen en tegen de richting in borstelen. Als je niet zeker weet of je te dicht op de huid komt met de pennen, kun je je eigen hand onder het haar houden. Ook kun je eerst op je eigen hand uitproberen, hoe ‘hard’ je precies kunt borstelen.

Gebruik bij (half)langharige konijnen en knaagdieren liever geen zaagsel of andere bodembedekking die makkelijk vast kan zitten in de vacht. Dit moet er dan uitgeknipt worden, of afgesneden met een speciaal klittenkammetje. Dat doet het dier geen pijn. Als klitten te lang blijven zitten, kunnen ze wel pijn gaan doen.

Voor konijnen en knaagdieren kun je een speciale knaagdiershampoo gebruiken, om ze te wassen als dit nodig is. Ook voor deze dieren geldt dat je ze niet te vaak moet wassen.

Bezoek de webshop