Vachtverzorging van honden

Vachtverzorging van honden

Iedere hond is anders. Iedere vacht ook. Daarom worden ze ook op verschillende manieren verzorgd. We bespreken in deze blog alleen de basis.

De meeste honden hebben een ondervacht en een bovenvacht. De ondervacht is de vacht die in de rui gaat. Om verharing in de ruiperiode te verminderen, kan een speciale trimborstel (bijvoorbeeld de Furminator) gebruikt worden. Buiten de ruiperiode wordt dit afgeraden, omdat anders de vacht gestimuleerd wordt om te verharen.

De bovenvacht kan kort, halflang of lang zijn. Een slickerborstel kan voor ieder type gebruikt worden. Bij de (half)langharige vacht wordt geadviseerd ‘pluk voor pluk’ te werk te gaan, de pluk op te tillen en van onder naar boven te werken. Een kortharige vacht kan ‘normaal’ geborsteld worden. Met een kam kan er door de vacht worden gegaan om klitten op te sporen en de vacht extra zacht te maken. Voor een dunne vacht is een kam ook fijn.

Laat klitten niet te lang zitten; knip ze er uit of gebruik een speciaal klittenkammetje. Als klitten gaan vervilten (kluwen en vastzitten op de vacht), kunnen hier bacteriën in terechtkomen waar dieren ziek van kunnen worden. Ook kunnen ze erg veel pijn gaan doen.

Met rubberen borstels kunnen stof, zand, vuil en losse haren uit de vacht worden verwijderd. Door dit met een circulerende beweging te doen, wordt de hond ook nog eens, als bonus, gemasseerd. Dan is borstelen echt geen straf!

Een naakthond hoeft uiteraard niet geborsteld te worden, maar wel ingesmeerd worden met zonnebrandcrème om niet te verbranden als hij buiten in de zon komt.

Honden houden zichzelf goed schoon. Af en toe moeten ze wel gewassen worden; sommige honden vaker dan andere. Er zijn veel verschillende soorten hondenshampoos verkrijgbaar. Zelfs droogshampoos en conditioners. Wil je hem alleen weer even fris laten ruiken? Dan zijn er ook veel soorten ‘hondenparfum’ te koop.

Bezoek de webshop