Winterslaap

Winterslaap

Winterslaap

Veel dieren gaan bij te lage temperaturen in winterslaap. Dit geldt bijvoorbeeld voor beren. Maar ook onze eigen hamsters kunnen dit gedrag vertonen. Als het in de ruimte te koud wordt, kunnen zij in winterslaap gaan en ‘dood’ lijken; ze zijn stijf, lijken niet in en uit te ademen en ook hun hartslag is vertraagd. Door de omgevingstemperatuur langzaam te verhogen, zal hij uiteindelijk ontwaken. Kijk dus altijd goed naar tekenen van leven.

Voorkom dat de temperatuur te laag wordt, leg genoeg warmhoudende bodembedekking neer (zoals de Cotton Comfort of de Supasoft Bedding) en voorzie het beestje van speciaal hamsternestmateriaal, bijvoorbeeld de Colorbed papierkrullen of de eetbare hamsterwatten van Zoobest. Gebruik liever geen watten die bedoeld zijn voor menselijk gebruik; hier kunnen hamsters in stikken.

Toch in winterslaap? Warm hem niet te snel op! Het is verleidelijk om hem zo dicht mogelijk bij de kachel te leggen, maar doordat hij dan te snel opwarmt, kan dit juist nog meer schade toebrengen aan de gezondheid. In een trui of in je handen is een betere manier.