Verrijking

Verrijking

Vroeger werden dieren vooral gehouden voor het plezier van de mens. Met het dierwelzijn werd vaak geen rekening gehouden. Tegenwoordig is dat gelukkig heel anders. Over het algemeen willen eigenaren dat hun dier het goed heeft en let op de fysieke en mentale gezondheid van het dier. 

Dieren die niet (voldoende) hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen of die simpelweg niks te doen hebben kunnen ongewenst gedrag gaan vertonen en depressief worden. Bij ongewenst gedrag kun je denken aan agressie, maar denk ook aan tiks die je dier kan gaan ontwikkelen, zoals weven (dit zie je veel bij bijv. paarden die de hele dag op stal staan), hout knagen( met uitzondering van knaagdieren natuurlijk), ijsberen etc. 

Dit gedrag ontstaat dus doordat een dier zich verveeld. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je dier iets te doen heeft wanneer jij er niet bent. Bij veel dieren kun je ze denkwerk laten doen, bijvoorbeeld met een voerpuzzel. Ook kun je zorgen dat je huisdier genoeg speelgoed heeft.

Bij knaagdieren kun je naast het hooi ook andere materialen geven om aan te knagen, zoals houten speeltjes, een knaagsteen, of verse wilgentakjes! voor veel knaagdieren is het ook fijn om een looprad te hebben, omdat zij in het wild ook lange afstanden lopen op een dag.

Voor katten moet je ervoor zorgen dat zij op z'n minst een plaats hebben waar ze hun nagels mogen scherpen, dit kan een krabpaal of een mat zijn maar zelfs een houten plank vinden veel katten al fijn. Speeltjes vinden niet alle katten leuk, maar omdat dit per individueel dier verschild, kun je altijd proberen of en welke speeltjes jouw kat leuk vind. Ook een voerpuzzel kun je bij katten neerzetten.

Voor vogels is het belangrijk dat je rekening houdt met het soort, en wat hiervan de behoeften zijn. speeltjes bij papegaai-achtigen is leuk, maar hang niet de hele kooi vol, ze hebben ook ruimte nodig om te vliegen. Bij vogels die alleen zitten kun je een spiegel ophangen. Geef je je vogel vers groenvoer? Biedt dit dan niet alleen aan in het voerbakje maar le het op verschillende plaatsen neer zodat ze moeten zoeken naar hun voer. bij kippen kun je graan over de bodem van het verblijf strooien zodat ze meoten scharrelen om het graan te vinden.

Bij honden verschild het per ras en situatie watvoor verrijking je aanbiedt, maar voerpuzzels kunnen bij alle honden gebruikt worden, met simpelweg een balletje gooien of wandelen houdt je je hond fysiek wel bezig maar mentaal niet. als je speurwerk of een voerpuzzel geeft moet de hond zijn hersenen gebruiken, dan word hij dus ook mentaal uitgedaagd.

Verrijking kopen of maken is helemaal niet moeilijk, de meest simpele soort evrrijking kan al een wereld van verschil betekenen voor het welzijn van uw dier!